Asiantuntija on tyypillinen syvän meren laji, uppoutuneena tutkimusaiheeseensa – vai onko?
Mistä asiantuntijan voi pyydystää?
Kuka hän on? Kuinka paljon tietoa hänellä on? Entä monenko vuoden kokemus tarvitaan ja onko tohtorin hattu kenties pakollinen? Ja ennen kaikkea, kuinka syvällä hänen tulee olla aiheessaan? Näitä kysymyksiä pohtiessani, olen tullut siihen tulokseen, että asiantuntija on sellainen henkilö, jolla on substanssiosaamista.
Mutta kuinka paljon, sinä ehkä kysyt?
Painiskelin itse tämän kysymyksen kanssa. Olin ollut opettajana toistakymmentä vuotta, tarkemmin suunnitteluteknologian yliopisto-opettajana ja mietin olenko minä asiantuntija. Tittelillä oli hyvä hämätä kysyjiä, mutta se ei antanut vastauksia minulle – mistä löytäisin oman asiantuntijuuteni ja brändini? Tarkastelin osaamistani ja päädyin lukemattomiin asiantuntijuuksiin, sillä yliopisto ura vaatii ja mahdollistaa paljon. Pohdin, että muilla on pakostakin ollut tämä sama ongelma ja mistä lähtökohdista he ovat brändinsä rakentaneet?
Saisiko olla sushia, makkaraperunat vai lihapullat muusilla?
Kun mietit arvostettua ravintolaa – tarjoillaanko siellä aivan kaikkia ruokalajeja? Epäilempä. Arvostettu ravintola tarjoaa jotain tiettyä ruokaa, jotain johon se on erikoistunut, jotain jossa se on asiantuntija! Tämä on minusta todella oivallinen esimerkki ja sitä voi verrata myös asiantuntijabrändiin. Voit osata montakin asiaa, mutta valitse yksi (tai kaksi). Yksi asia, josta haluat puhua, jonka haluat liitettävän itseesi ja josta sinulla on tietoa (eli substanssiosaamista). Sinun ei tarvitse tietää kaikkea, sillä varmasti aina löytyy joku, joka tietää enemmän.
Kun haluat aloittaa asiantuntijabrändin rakentamisen, tärkeintä on valita aihe!
Asiantuntijat ovat siitä erikoista porukkaa, että he uivat hyvin syvällä omassa alassaan, eivät pidä itsestään meteliä ja ehkä heitä voi vähän ärsyttää, kun tehtäviin valitaan heidän mielestään aivan epäpätevää porukkaa. Mutta voi olla myös niin, että muut kunnioittavat heitä niin paljon, että eivät kehtaa kysyä mitä he oikeasti osaavat. Avaamalla viestintäkanavat, puhumalla ja kirjoittamalla omasta aiheestaan, he pikkuhiljaa ponnahtavat pintaan!
Voi olla niin, että muut eivät tiedä osaamisestasi. Se oli myös minun ongelmani. Tyytyväisenä työmyyränä tein asiantuntijatyötäni, mutta muut tiesivät vain tittelini: suunnitteluteknologian yliopisto-opettaja. Se kertoi heille aivan yhtä paljon, kuin se kertoo sinulle.
Aloita siis asiantuntijaviestintä!
Kerro omista kokemuksistasi, huomioistasi ja omaa tarinaasi. Se on uniikkia, sinun näköistä ja se on yksi asiantuntijabrändin lähtökohtia! Aloita se jo tänään, sillä tänään on toiseksi paras päivä aloittaa! (Paras oli tietenkin eilen.) Brändin rakennus on pitkäkestoista työtä, mutta vaikutuksia tulet näkemään nopeasti. Positiivisia vaikutuksia voi olla:
- sinun mielipiteitäsi kuunnellaan paremmin
- sinua voidaan pyytää uusiin, kiinnostaviin tehtäviin
- arvostuksesi kohoaa, niin muiden silmissä, kuin omassa mielessäsikin
Näin kävi minulle! Uskon, että kun alat kertomaan omasta osaamisestasi, edellä mainittuja asioista tapahtuu myös sinulle. Asiantuntijabrändisi kehittyy osaamisestasi kertomalla. Voit aloittaa vaikka alaasi liittyvällä postauksella LinkedIniin! Huomaa, että et sinäkään olisi löytänyt minua ja uutiskirjettäni, jos olisin vain tyytyväisenä kirjoittelemassa pöytälaatikkooni työhuoneessani 🙂
Tsemppistä seuraavaan tai jopa ensimmäiseen postauksesi tekemiseen!
*
Jos asiantuntijabrändisi tarina on vielä kirjoittamatta, tsekkaa alla oleva työkirja!