Asiantuntijan portfolio on laaja kuin valtameri, sieltä löytyy kaikkea polkupyörästä pyöriäiseen – mutta jospa aloitettaisiin hyvästä otsikosta

Asiantuntijan portfolio on laaja kuin valtameri, sieltä löytyy kaikkea polkupyörästä pyöriäiseen – mutta jospa aloitettaisiin hyvästä otsikosta

koralleja

Oletko koskaan miettinyt, että olisi hyvä jossain esitellä osaamistasi. Olisi yksi paikka, missä osaamisesi olisi selkeästi näkyvillä, kiinnostuksesi kohteet ja tavoitteesi. Tämä siksi, että muutkin tietäisivät osaamisestasi, mutta ennen kaikkea, että itse huomaisit; mistä olet tulossa ja minne menossa. 

Osaamisen esittämisen paikka nimeltä Portfolio.

Asiantuntijan mielestä voi olla aina niin kiire tehdä, puhua ja kirjoittaa, että se portfolio tuntuu ihan joltain merenpohjan perimmäiseltä paikalta, jonne kaadetaan lopuksi kaikki tehdyt projektit. Jos muistetaan ja jos ehditään. Ja koska ei ehditä, todetaan, että pitäisi, mutta kyllähän kaikki tietää mitä asiantuntija osaa!

Suurimmalla osalla asiantuntijoista ei ole minkään näköistä portfoliota tai koottuja referenssejä. Joilla on, voi olla luettelo töistä, artikkeleista tai näyttelyistä. Mutta kerronpa sinulle, että se luettelo ei kyllä ensimmäisenä vastaa miksi henkilö on tehnyt nämä työt. “Miksi” on monella tapaa kiinnostava kysymys ja ensimmäisenä ainakin minulla mielessä, kun katson asiantuntijan tutkimuksia vaikkapa haikalojen hyppyennätyksistä. Miksi tämä henkilö on kiinnostunut juuri tästä asiasta?

Riikka Lamminen kirjoittamassa artikkelissa haastateltava, Sanni Isojärvi, kertoo, että: ”Meillä on ollut vain yksi portfolio-kurssi, missä kehotettiin kokoamaan omia työnäytteitä yhteen. Mutta jos 50-vuotias opettaja kutsuu ATK-luokkaan tekemään doc-tiedostoista portfolio-kansion, se ei tunnu kovin hyödylliseltä”

”Olisi varmasti hyödyllisempää opettaa nykyaikaisia työnhakutapoja, verkostoitumista ja sosiaalisen median hyödyntämistä.” haastateltava jatkaa. (YTK, 18.8.2022)

Minusta on todella surullista, jos oppilaitoksissa ja yliopistoissa keskitytään vain tekemään, mutta ei missään kohtaa oikeasti reflektoida oppimisen kokonaisuutta ja mitä se merkitsee henkilön osaamisen, työllistymisen, työelämätaitojen ja ammatillisen itsetunnon kannalta.

Nykyaikainen portfolio

Dynaaminen, nykyaikainen portfolio linkittyy myös sosiaalisen median kanaviin, kuten LinkediIniin, Instagramiin, TikTokiin ja/tai YouTubeen. Osaaminen, joka määritellään portfolion sivuilla – sitä ei jätetä vain sinne. Vaan sitä tuodaan esille, viestitään ja verkostoidutaan eri kanavissa.

Miksi?

Simon Sinekin asiantuntijabrändiin liittyvä kuvio

Simon Sinekin The Golden Circlen mukaan pääosin yritykset osaavat kertoa “mitä” ja “kuinka”, mutta harva osaa kertoa “miksi”. Jos henkilökohtaista osaamistasi ja asiantuntijabrändiäsi miettii näiden kysymysten kautta. Niin saadaan seuraavaa:

  1. Mitä – on tittelisi
  2. Miten – ovat vahvuutesi
  3. Miksi – on se syy, asia tai syvempi tarkoitus, jonka takia nouset aamulla

Jos osaat vastata näihin, olet jo todella pitkällä!

Ja tämän jälkeen voidaan alkaa katsella millaisia töitä portfolioosi laitetaan.

Osaamisen määrittely ei siis todellakaan tulisi jäädä vain portfolion sivuille, vaan sen voi nostaa esille esimerkiksi LinkedInin otsikossa (se teksti mikä näkyy heti nimesi jälkeen) ja viestinnässä, jota kerrot maailmalle. Ei tarvitse välittää, onko viestisi tarpeeksi hyvä tai onko siinä kaikki asia – kunhan saat sen kakaistua ulos. Jos se on tarpeeksi hyvä, siihen tulee kommentteja puolesta tai vastaan – ja syntyy keskustelua. Jos ei ole, siihen ei tule kommentteja ja näin ollen se vain liukenee netin syövereihin. Ja mitä otsikkoon tulee, sen voi vaihtaa, jos se ei enää kuvaa sinua.

Mikä on sinun LinkedInin otsikko? Onko se tasolla “mitä”, eli titteli? Mutta ennen niitä tärkeitä titteleitä, voisi olla persoonallisempi otsikko. Määrittele se NYT uudelleen, mikäli se ei kuvaa sitä, miksi nouset ylös aamuisin tekemään hommia!