Pää pinnalle asiantuntija! Tässä 5 pelastavaa vinkkiä asiantuntijabrändiin

Pää pinnalle asiantuntija! Tässä 5 pelastavaa vinkkiä asiantuntijabrändiin

Henkilöbrändistä asiantuntijabrändiksi

Oletko miettinyt miksi sinulta kysytään neuvoa liittyen vanhoihin työtehtäviisi? Tai pikkuasioissa, vaikka mielenkiintosi on suuremmissa linjoissa? Tai ihan vain miksi et tavoita haluamiasi asiakkaita? Syynä voi olla se, että asiantuntijuutesi ei vain ole tullut esille. Sinulla on brändi, mutta ei asiantuntijabrändiä. Ihmiset eivät syystä tai toisesta tiedä mitä osaat – ja siksi puoleesi ei käännytä sinua kiinnostaviin asioihin liittyen.

Mieti ravintolaa, jossa voi tilata ihan mitä vain

Otatko alkupalaksi sushia, pääruoaksi lihapullat muusilla ja jälkiruoaksi pari churroa? Ei tule hyvä mielikuva tästä ravintolasta ja kuinka edes kuvailisit sitä muille? Upea ravintola, missä yhdistyy japanilainen, ruotsalainen ja espanjalainen keittiö? Epäilen vähintäänkin tämän kokemuksen upeutta. Sama on osaamisen kannalta, jos yrittää olla kaikkea kaikille, ei ole mitään kellekään.

Akateemisella taustalla yrittäjäksi

Minun taustani on yliopistossa, jossa olen työskennellyt toistakymmentä vuotta suunnitteluteknologian yliopisto-opettajana. Ja aivan, tittelini kertoo yhtä paljon osaamisestani sinulle, kuin se kertoo kaikille muillekin – eli ei juuri mitään. Mutta jos sanon, että:

Olen Emmi, empaattinen brändinrakentaja, jonka erityisvahvuus on tunnistaa muissa ihmisissä piilevä potentiaali. Innostun erityisesti osaamisen muotoilemisesta brändilauseiksi ja hissipuheiksi. Haluan tehdä töitä erityisesti asiantuntijoiden kanssa ja rankentaa heidän brändiään, jotta he itse pääsevät keskittymään siihen, mitä parhaiten osaavat. 

Tämä jäljempi kenties kuulosti erilaiselta ja sinulla on nyt käsitys minun osaamisestani 🙂

Asiantuntijan kannattaakin siis tuoda aktiivisesti esille:

  • Mitä haluaa tehdä
  • Minkä asioiden haluaa liitettävän itseensä
  • Missä on oikeasti hyvä

Pieni paljastus: ei ole tarkoitus kuitenkaan kertoa kaikesta mitä osaat. Voit valita viestisi ja valinta on alkuvaiheessa vain tehtävä. Se on tehtävä, vaikka olisit generalisti ja haluaisit päästä tekemään edes jotain jollekin. Jos esimerkiksi luettelisin mitä muuta osaan, saisin varmasti pääsi melko lailla pyörälle.

Kukaan ei tule sinua kruunaamaan asiantuntijaksi, asiakaspalvelun kuninkaaksi tai hyvinvoinnin herttuattareksi

Asiantuntijuus on otettava omiin käsiin ja muotoiltava siitä sellainen paketti, että olet itse tyytyväinen lopputulokseen ja se houkuttelee asiakkaita luoksesi. Asiantuntijabrändi syntyy vastaanottajan mielikuvissa ja brändääminen on aktiivista vaikuttamista siihen mielikuvaan. Tavallisten ihmisten, tavalliset tarinat kiinnostavat.

Opettele siis tunnistamaan osaamisesi ja löytämään potentiaalisi!

Sinä olet enemmän, kuin päälle päin näyttää

Aito asiantuntijabrändi lähtee itsetuntemuksesta ja sparrailu asiasta muiden kanssa tuo siihen hyvän lisän. Älä jää suomalaisuuttasi vain pohtimaan, että “no tää on nyt tämmöstä”, vaan mieti seuraavia:

  1. Kirjoita ylös mitä osaat
  2. Tarkenna osaamisestasi mitä haluaisit tehdä
  3. Valitse yksi osaamisesi alue
  4. Viesti ja kerro tarinoita siitä muillekin
  5. Ole oma itsesi

Käy lataamassa opas Asiantuntijabrändin tarinaan ja aloita kertomalla oma tarinasi!