Olisiko täällä uivalle asiantuntijalle käyttöä – neuvottelutilanteissa hän on kuin kala vedessä!

Olisiko täällä uivalle asiantuntijalle käyttöä – neuvottelutilanteissa hän on kuin kala vedessä!

klovnikala kurkistaa merivuokkojen seasta

Miten asiantuntija erottuu asiantuntijajoukosta?

Oletko luonnehtinut osaamistasi näin: työskentelen mielelläni tiimissä, mutta kykenen tekemään töitä myös itsenäisesti, ajattelen laatikon ulkopuolelta, kiinnitän huomiota yksityiskohtiin, olen innokas oppimaan uusia asioita tai, että olen luotettava ja ahkera työntekijä? Niin ovat kirjoittaneet kaikki, ehkä sinäkin. Nämä ovat yleisiä asioita, joilla kaikki kuvailevat osaamistaan ja myös asiantuntija saattaa haksahtaa näihin!

Mutta mitäpä jos kertoisin sinulle, että erottautumistekijä voi löytyä vaikkapa harrastuksistasi?

Eihän uimalla töitä saa!

Harrastuksissa opittua, pidetään “epävirallisena oppimisena”, mutta kyllä se ihan virallisesti on sinun taitojasi kehittänyt. Mieti omaa uratarinaasi harrastusten kautta. Mitä osaamista niistä on kertynyt? Taitoja, joita olet voinut kehittää ovat esimerkiksi:

 • Sosiaaliset taidot – ihmisten kohtaaminen ja yhteistyö
 • Tietotekniset valmiudet – somen ja ohjelmien käyttö
 • Kansainvälinen osaaminen – kielitaitoa ja eri kulttuurien tuntemusta
 • Viestintä ja esiintyminen – selkeä sanailu ja valmius olla esillä
 • Persoona ja luonteenpiirteet – motivaatio, vahvuudet ja halu kehittyä

Jatka miettimällä olisiko näillä käyttöä asiantuntijabrändissäsi! Sillä persoonallisuutta esiin tuovat asiantuntijat erottuvat helpommin pelkistä titteleistä. Voisiko tarkkuutta ja tiimityöskentelyä kuvata vaikka näin:

 • Kiinnitän erityistä huomiota yksityiskohtiin ja se ei ole myöskään haitaksi pitsinnypläysharrastuksessani.
 • Olen tiimipelaaja, mutta voin ottaa homman haltuun myös itsenäisesti tuossa tuokiossa. Harrastan partiota ja siellä nämä taidot ovat olleet eduksi. Osaamismerkkini löydätte CV:stäni.

Tiedätkö, että ei ole sattumaa, että tämän uutiskirjeen nimi on juuri Kuohu. Vesi saa minut erittäin hyvälle tuulelle, johtuen varmastikin uintiharrastuksestani. Halusin, että tätä uutiskirjettä olisi mukavaa kirjoittaa ja sitä myöten myös mukavaa lukea – joten valitsin vesiaiheisen otsikon. Olen myös käyttänyt uintitaustaani omassa CV:ssäni todentamalla mm. tavoitteiden asettamista ja pitkäjänteisyyttäni.

Kuin yksipyöräisellä ajava, jonglööraava klovnikala – varokaa, asiantuntija vauhdissa!

Taito ei siis tarvitse olla jonglöörausta moottorisahoilla, vaan riittää yksinkertaisempikin taito ja niitä ei tarvitse olla montaa. Tunnista siis taito ja tuo se esille. Tai mieti, millaisia pirteitä työnantaja arvostaisi ja pohdi sen jälkeen onko harrastuksesi opettanut sinulle sellaisia. Kerro taidosta konkreettisesti (liittämällä esim. lukuja kuten, monta vuotta olet harrastanut tai montako peittoa nyplännyt). Jos harrastustoimintaasi liittyy jotain vastuuta, on sille CV:ssäkin paikka “Vapaaehtoistyö ja luottamustoiminta”.

Mieleen jää varmasti paremmin pitsiä nypläävä verotarkastaja

Asiantuntija uskaltaa nostaa esiin oman erikoisuutensa! Sillä myös bränditarinasta mielenkiintoisemman ja erottuvamman, jos sitä voi höystää vähän harrastuksilla. Voi olla, että sinut palkataan juuri harrastuksen vuoksi, sillä se osoittaa, että sinulla on:

 • Muutakin elämää kuin työ ja siten mahdollisuus palautumiseen
 • Resilienssiä työelämän muutoksien vastaanottamiseen
 • Harrastus, joka erottaa sinut muista ja on työnantajasta mielenkiintoinen
 • Harrastus ja siitä kertominen tuo sinut henkilönä lähemmäksi lukijaa

Jos sinulla ei ole harrastusta, olisiko syksy nyt hyvä aika aloittaa? Harrastukset eivät onneksi ole pakollinen osa asiantuntijabrändiä, mutta monenlaista ja hyödynnettävää osaamista niistä ihan varmasti kertyy!

Hyvää mieltä ainakin!

*

Jos mietit omaa asiantuntijabrändiäsi, niin oletko kertonut tarinasi? Lue lisää oppaasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *